Neon napisi

Neonske cevi se izdelujejo z ročnim krivljenjem v umetniške oblike. Tvorijo se lahko v črke ali grafike. Ustvarjajo dramatično, večbarvno signalizacijo z retro pridihom.

Neonski napisi so nedvomno stičišče reklamnih napisov in umetnosti. Hkrati pa so neonski napisi tudi ena najstarejših tehnologij reklamarske branže, ki je v uporabi še danes. Prvič se je tehnologija pojavila že leta 1910. Vmes je doživela že več razcvetov in zatonov, sedaj pa se za njo odločajo predvsem tisti, ki želijo svoji vizualni podobi dodati tisto “nekaj več”, kar jih bo razlikovalo od konkurence.
Ravno zaradi svoje dolge zgodovine imajo neon napisi značilen retro stil, ki ga pogosto povezujemo z ameriškimi filmi, detektivi iz Miamija v 80ih in Las Vegasom. Ta pestra zgodovina pa hkrati zagotavlja, da je tehnologija neonskih napisov preživela vse teste časa in se tako ohranila vse do danes.

Izkušnje so pomembne

Z vzponom LED tehnologije se je trg neonskih napisov izredno skrčil. Izdelava neonskih napisov je kljub razvoju tehnologije še vedno ročna in zahteva ogromno izkušenj in znanja. Mojstri, ki se ukvarjajo s tem pa so vse redkejši. Naši strokovnjaki so znanje izdelave neonskih napisov in izdelkov pridobili v tujini, izkušnje pa so si nabrali v več kot dveh desetletjih delovanja na trgu.

Tehnologija, ki jo imajo neonski napisi

Neonski napisi so v svojem bistvu votle steklene cevi, ki jih mojster prekrivi v oblike črk, logotipov ali celo tridimenzionalnih skulptur. Na konce cevi pa pritrdi elektrodo in katodo, ki delujeta na visoki napetosti in nizki impedanci. V vsakem elementu neonskega napisa posebej ustvari podtlak, del izčrpanega zraka pa nadomesti z mešanico plinov, ki je odvisna od želene barve. Kot zanimivost – plin neon oddaja le rdečo in oranžno svetlobo. Ostale barve sestavljajo mešanice neona, argona, helija, kripton, xenon, radon in živo srebro. Na ta način pa lahko dosežemo preko 150 različnih barvnih odtenkov neonskega napisa.

Ponosni smo

Naše reference

Povpraševanje

  Pogosta vprašanja:

  Kakšna je življenska doba neonskih napisov?

  Gre za ročno narejene izdelke izpod rok mojstrov izumirajoče vrste, za to izdelki niso poceni. Tako, da ne bi bilo finančno smotrno, če neonski napisi ne bi imeli dolge življenjske dobe.
  Sami elementi neonskega napisa imajo življensko dobo krepko prek 10 let, če jih le primerno zaščitimo pred poškodbami. Najšibkejši člen so ponavadi visokonapetostni transformatorji z življenjsko dobo okoli 5 let. Za to so vsi naši napisi sestavljeni tako, da je menjava le-teh enostavna.

  Kakšna je svetilnost neonskih napisov?

  Svetilnost neonskih napisov se razlikuje in je odvisna od preseka cevi in impedance transformatorjev. Večina neonskih napisov pa po svetilnosti spada nekje med navadne žarnice z žarilno nitko in fluorescentne žarnice.
  Tako kot pri vseh ostalih svetilnih telesih tudi pri neonu svetilnost z leti pade. Po 5 letih lahko pričakujemo 15% manjšo svetilnost, po 10 letih pa pade za približno 25% svoje prvotne svetilnosti.

  Kakšne so alternative? (Akril neon

  Imitacije so v zadnjih letih izredno napredovale. Obstajajo silikonske, plastične in akrilne imitacije.
  Po našem strokovnem mnenju je prav akril neon tisti, ki najbolje nadomesti klasičnega. Mogoče za to, ker ne gre za popolno imitacijo ampak za alternativo. Z bistveno nižjo ceno in možnostjo izvedb, ki jih klasični neon ne omogoča je odlična rešitev za marsikatero stranko. Hkrati pa gre pri akril neonu za izvedbo, ki je bolj odporna na vse zunanje vplive ter morebitne poškodbe.
  Zavedati pa se je treba, da imajo pravi, klasični neonski napisi poseben čar ročnega dela, ki ga ni mogoče nadomestiti.